čtvrtek 4. října 2007

Jak se starat o andulku

Andulka potřebuje
: prostornou voliéru s možností létání (zválště pro několik ptáků) nebo klec dlouhou alespon' 50cm,ze které může být v přítomnosti lidí vypouštěna po bytě.
: voliéru či klec chráněnou před jinými zvířaty a umístěnou tak,aby nebyla vystavena chladu,průvanu a horku.
: dřevěná bidélka,umístěna proti sobě kolmo na podélnou osu klece,tak mezinimi může přeletovatv takové vzdálenosti od mříží (pletiva),aby si o ně neobrušoval ocasní pera.Bidélka mají mít různou tloušt'ku (průměr) např. 0,6 a 1,0 cm aby nedocházelo k otlakům a mozolům na pařátech.
: bidélko (větev) umístěnou v rohu nahoře,kde andulka bude ráda spávat.Cítí se dobře,když jeshora chráněna (třeba novinami položenými na klec).
: zob pro andulky (různé druhy prosa,lesknici a oves),nejedovaté zelené krmení (jitrocel,ptačinec),ekologicky pěstovanou zeleninu (andulka je citlivá na chemickélátky.
: čistý papír nebo písek na podlaze a grit (speciální písek) na podporu trávení v misce (prodává se i obohacenými vitamíny).
: sépiovou kost nebo drcené skořápky z natvrdo vařených vajec-syrové mohou být zdrojem nákazy.Občas (1x za měsíc) zob obohacený o vitamíny.Pozor napředávkování.
: denně čerstvou a pitnou vodu.
: hračky na hraní a společnost člověka v případě jednotlivě chované andulky.Andulky ve skupině nebo páru si stačí samy,ale zase zůstanou plaché,nezkrotnou a nemluví.
: možnost ukrýt se v zastíněné části klece před sluníčkem.Jinak andulky mají rádyslunce a často se sluní (podporuje to metabolismus).
: pravidelní čištění klece,které je nejsnazší u klecí s výsuvným dnem a papírovouvložkou.
: péči i v době,kdy jsi na prázdninách,nebo nemáš právě čas.
: tvůj čas a zájem po celý její život.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

mě to moc pomohlo