čtvrtek 4. října 2007

Jak se starat o štěně

Štěně a vše o něm
Co byste měli vědět, než se rozhodnete pro pejska... a pak když štěně již máte doma...
Má-li se štěně ve Vašem domově cítit co nejpřirozeněji a spokojeně, musíte se na jeho příchod připravit. Jde o to, abychom mu vytvořili takové podmínky, kdy soužití psa a majitele bude nejspokojenější pro obě strany.
Musíme připravit:
-pelíšek
-obojky a vodítka
-misky na krmení a vodu
-hračky
-pomůcky pro péči o srst, oči, uši, drápy a zuby
Každé štěně si po hře a objevování nových věcí rádo odpočine. Musí mít proto své místo, kam se uchýlí a nerušeně načerpá síly pro další své aktivity. Toto místo by mělo být klidným koutkem, kde pes při odpočinku nebude rušen běžným provozem v domácnosti. Zde by měl mít svůj pelíšek odpovídající velikosti a temperamentu psa. Je jasné, že jinou velikost pelíšku budeme potřebovat pro štěně jezevčíka a jinou pro štěně zlatého retrievera. Musíme vždy myslet na to, jak bude pes veliký v dospělosti. U štěňat oceníme, bude-li pod dekou vystýlající lůžko nepromokavá podložka. Potom je jen na majiteli, aby udržoval psí lože co nejčistší.
Na procházkách bude pes nezbytně potřebovat obojek a vodítko. V prodejnách s chovatelskými potřebami je jejich nabídka pestrá. Při výběru obojku nesmíme zapomenout na to, že štěně poroste. Obojek by v žádném případě neměl škrtit a neměl by být tak volný, aby štěněti snadno sklouzl přes uši. Určitě brzy zjistíte, že štěněti se obojek ani vodítko moc nezamlouvají; musí si však na ně postupně zvyknout. Je-li štěně zabaveno, ani si nevšimne, že má nasazen obojek. Také učení chůze na vodítku nebývá jednoduché. Štěně se vzpouzí a nechce jít směrem, kterým chce pán. I zde nám často pomůže hra a upoutání pozornosti nějakou zábavou.
Nezbytným vybavením domácnosti se psem jsou misky na krmení a napájení. Tyto musí odpovídat velikosti štěněte. Měly by být dostatečně pevné a vyrobeny z materiálů, které nedovolí štěněti je rozbít. Je samozřejmostí, že budou pravidelně čištěny. V domácnosti je umístíme tak, aby štěně při pití a krmení nebylo ničím rušeno.
Každé štěně je hravé. Vždyť hra je v prvních fázích života psa způsob, kterým se učí všemu, co bude v budoucnu potřebovat. Rozvíjí si tím své smysly a dovednosti. Je proto vhodné pořídit štěněti nějaké hračky, které bude moci okusovat, nosit a honit se za nimi. Tyto hračky by měly být bezpečné, aby si štěně při hře s nimi neublížilo. Každá hračka musí být dostatečně veliká, aby ji štěně nedokázalo spolknout a musí být vyrobena z materiálu, který při ohlodávání štěněti nikterak neublíží.
K dalšímu vybavení potřebnému pro psa v domácnosti patří pomůcky k jeho ošetření. Podle plemene psa si pořídíme pomůcky pro péči o srst (různé kartáče, a hřebeny), oči (kapátko, čistý hadřík či jednorázové utěrky), uši, drápy (kleště na drápy) a zuby (kartáček na zuby, zubní pasta pro psy). Nejste-li si jisti správným výběrem těchto pomůcek, můžete se poradit s veterinárním lékařem, ke kterému zajisté s Vaším novým přírůstkem zavítáte ( každý zodpovědný majitel psa by si měl zajistit telefonní číslo a ordinační hodiny veterinárního lékaře, ke kterému bude se svým miláčkem docházet).
Vítej doma!
Příchod malého štěňátka je vždy radostná událost. Vždyť vítáte nového člena Vaší rodiny ! Váš pes Vám bude věrný, bude Vám důvěřovat a zažijete s ním v následujících letech spoustu radosti. Proto je přirozené, že pro něj chcete to nejlepší !
Zabydlování
Chvíle, kdy představujete štěňátku jeho domov, je vzrušující okamžik pro všechny zúčastněné. Ale pokud jste někdy zažili stěhování, víte, že zvyknout si na nové prostředí chvíli trvá. Vaše štěňátko to vnímá úplně stejně.
Seznámení s členy rodiny
Chvíle, kdy představujete štěňátku jeho domov, je vzrušující okamžik pro všechny zúčastněné. Ale pokud jste někdy zažili stěhování, víte, že zvyknout si na nové prostředí chvíli trvá. Vaše štěňátko to vnímá úplně stejně.
Koutek ke spaní
Nechat štěňátko, aby s Vámi spalo v posteli je samozřejmě velice příjemné, ale měli byste uvažovat i do budoucna. Sdílet postel s dospělým vrostlým psem rychle ztratí svůj půvab, ale starého psa novým kouskům nenaučíte. Navíc musí Vaše štěně pochopit, že v rodinné hierarchii je jeho pozice níže než pozice členů rodiny. Na začátku je nejlepší dát štěněti do kouta lepenkovou krabici a vystlat ji starou dekou nebo novinami. Prvních pár nocí můžete dávat pod deku ohřívací láhev s teplou vodou, aby se štěňátko cítilo bezpečněji. Pro psy se také dobře hodí tvrdé vinylové koše, protože dlouho vydrží a dobře se čistí. Nepoužívejte polštáře ani proutěné košíky, protože štěňata ráda koušou všechno, na co přijdou a takový pelíšek by pro ně mohl být nebezpečný.
Jak odnaučit štěně nekalostem
Když je štěně doma samo,nemá si s kým hrát a nemůže běhat venku, je jasné že se začne nudit. Nudění štěněte je také důvodem toho, že když přijdete domů, jsou rozkousané boty, nebo nakousaný nábytek, nebo vás také může doma čekat hromádka hovínek... Odnaučit štěně koukasat nábytek je prosté - navlhčete hadr octem a namažte jím nábytek, který štěňátko rádo kouše. Štěňtku obvykle ocet moc nevoní, takže okusovaní se už nebude dále opakovat (zápach octa musíte překonat..). Jiné nekalosti, jako je třeba žvýkání bot, můžete snadno štěněti zatrhnout. Když načapáte štěně a vedle něho rozžvýkanou botu, tak ji po štěněti prostě hoďte. Štěně se boty začne bát, a víkrát by ji nemělo žvýkat. Pokud ale ani jedna z těchto řešení nezabere, jednoduše si srolujte noviny, a štěně jími plácněte (nikdy ne do hlavy!). Tím si štěně získá ze srolovaných novin respekt a když na něj jími jen pohrozíte, svěší uši a raději vás poslechne.

Žádné komentáře: