čtvrtek 4. října 2007

Referát-Jezevec lesní

Jezevec lesní se vyskytuje v celé Evropě, na Krétě, v Turecku, v Libanonu, v Palestině, v Íránu, v Rusku, v Kazachstánu, v Uzbekistánu, v Turkmenistánu, v Gruzii, v Kirgizstánu, v S Číně, v Mongolsku a v Japonsku.
Délka jezevcova těla je až 80 cm. Ocas má dlouhý 20 cm. Jezevec váží až 20 kg. Doba březosti je asi 7-8 měsíců. Po této době se mu může narodit až 5 mláďat, které mohou měřit až 12 cm. Jezevci se dožívají 15 let. Až donedávna byli jezevci pronásledováni kvůli kožešině a tuku, ale dnes jsou ve většině evropských zemí chráněni.
Jezevci jsou skuteční všežravci a živí se vším, na co na svých nočních výpravách narazí. Většinou je to vegetariánská strava (ovoce, bobule, semena a houby tvoří 70% jejich jídelníčku), ale i červi, měkkýši, hmyz, myši, vejce, ptačí mláďata a mladí zajíci a králíci. Když na ně přijde bída s nouzí, spokojí se i s mršinou.
Jezevec je hlasité zvíře a vydává nejrůznější tóny. Syčí, bručí, a když je velice rozčílený, vyráží ostré skřeky.A zamilovaný jezevec připomíná svými zvuky hlasitě plačící dítě.
Teprve za soumraku opouští jezevec svou noru, nebývá ho tedy vidět. Široké stopy jeho tlap s pěti prsty zakončenými drápy však lze snadno rozeznat. Také velké vstupní otvory do rozvětvených nor, které jezevci někdy sdílejí s liškami, se najdou v každém lese.
Jezevci nedodržují zimní spánek jako svišti, ale prospí alespoň nejchladnější týdny v roce. Během tohoto období žijí ze zásob podkožního tuku, které si nashromáždili na podzim. Pro jezevce žijící v jižněji položených oblastech ale život v zimních měsících plyne normálně dál.

Žádné komentáře: