čtvrtek 4. října 2007

Rady pro začínající kočkaře

Tato rubrika je určena všem, kteří si chtějí domů pořídit koťátko, nebo si takové koťátko již pořídili a chtějí se dozvědět, jak mu mohou pobyt v novém domově co nejvíce zpříjemnit. Jsou zde uvedeny zkušenosti a rady, které se všem nejvíce osvědčily. Pokud budete mít nějaké další otázky či připomínky, budu ráda, když mi je napíšete do komenářů..
Jak se správně rozhodnout?
Předtím než u vás doma padne konečné rozhodnutí, že si přivedete domů malé chlupaté klubíčko, zamyslete se nad tím, zda budete mít dost času i trpělivosti se o koťátko starat. Malé koťátko bude vyžadovat vaši pozornost neustále, tedy pokud nebude zrovna spinkat. Koťátko je hravé, potřebuje stále nové podněty k hraní, zábavu, hry, ale také nějaké to vaše pomazlení. Musí mít stále k dispozici čerstvou vodu, granulky a čistý záchůdek. Koťátko také jednou vyroste a už to nebude to malé roztomilé klubíčko, které jste si přivedli kdysi domů. Pořád ale bude potřebovat vaši pozornost, péči a lásku. Kočička se dožívá v průměru 12ti až 15ti let, jste ochotni se o vaši kočičku po celou dobu starat? A víte vůbec, že kočička líná a pouští chlupy? Je potřeba ji pravidelně kartáčovat, ale i úklid bytu vám zabere více času. Jestli nepřekousnete nějaký ten chloupek, koťátko si raději nepořizujte. Pokud máte ve všech těchto otázkách jasno, můžete se začíst do dalšího povídání. Pokud jen trochu váháte, zkuste vaše rozhodnutí ještě přehodnotit, zajděte si popovídat k nějakému chovateli, ať přesně víte, co vás čeká a můžete posoudit, zda to všechno zvládnete.
Jak si správě vybrat?
Jestliže již víte přesně, že si pořídíte koťátko, že to bude koťátko do chovu nebo na mazlíčka, čeká vás asi ten nejdůležitější krok, a to je správně si dané koťátko vybrat. Hlavním hlediskem při výběru koťátka je především, aby bylo zdravé. Jak to poznáte? Koťátko by mělo být na první pohled hravé, mělo by mít čistý zadeček, očička i čumáček. Mělo by pravidelně přijímat potravu a působit čistě a spokojeně. Pokud si vyhlídnete např. na internetu či v inzerátu nějaké koťátko, nejlepší bude, pokud se na koťátko pojedete podívat ještě dříve, než bude k odběru, chovatel jistě nebude mít nic proti. Koťátko si pořádně prohlídněte, zeptejte se chovatele na to, co koťátko jí, jaké granulky mu máte připravit, jaké stelivo chovatel používá, jaké bude mít koťátko očkování atd. Můžete takto navštívit i několik chovatelů a vybrat si koťátko, které se vám bude nejvíce zamlouvat.
Kočka nebo kocour?
Pokud se chcete v budoucnu věnovat chovu, ale i pokud se chovu věnovat nechcete, budete si muset vybrat, zda si pořídit kocourka či kočičku. Pokud plánujete založit chov, bude asi obecně nejlepší pořídit si jako první kočičku. Kočičku vždycky můžete nechat nakrýt cizím kocourem. Pokud byste si totiž pořídili pouze chovného kocoura a neměli k němu dostatek kočiček na krytí, určitě by se u vás moc spokojeně necítil. Kocour navíc může začít značkovat svoje teritorium, cože není dvakrát příjemné. Některé kočičky také značkují, ale jejich moč není často ani cítit. Pokud si pořizujete kočičku či kocourka na mazlíka, je na vás, jaké pohlaví zvolíte, v obou případech budete muset nechat kočičku či kocourka, až budou pohlavně vyspělí, vykastrovat. Kastrace zamezí nejen nežádoucímu nakrytí kočičky, ale také nepříjemnému značkování.
Co připravit před příchodem koťátka?
Než si koťátko přinesete domů, zeptejte se chovatele, na jakou potravu je koťátko zvyklé. Kupte koťátku granule, případně maso, na které je zvyklé. Dále si pořiďte několik pytlů steliva, které bylo koťátko zvyklé doma používat. Důležitý je také výběr kočičího záchůdku.Na trhu je k dostání spousta různých typů záchůdků. Můžete si pořídit odkrytý záchůdek, nebo záchůdek krytý s dvířky, kterými se kočička naučí prolézat. Krytý záchůdek se nám osvědčil nejlépe, kočičky tak nevyhrabávají ven stelivo a minimalizuje se tak i pach. K záchůdku si pořiďte lopatku s otvory, kterou budete vybírat použité stelivo. Důležité je také umístění záchodku. Záchůdek musí být umístěn na klidném místě, aby se koťátko cítilo v bezpečí. Jako nejideálnější se nám osvědčilo umístit kočičí záchůdek na naše WC, koťátko však musí mít na záchůdek neomezený přístup. Záchůdek umístěte dál od kočičích misek.Pořiďte si dvě mělčí nerezové misky, jednu na suchou potravu a druhou na maso, konzervy či kapsičky. Misky na vodu mohou být také nerezové či skleněné, plast není příliš vhodný. Misky s vodou rozmístěte na více místech po bytě, aby se koťátko naučilo pravidelně pít. Misky s vodu neumisťujete k miskám s krmivem, většina kočiček přímo u krmiva nepije. Koťátku vysejte kočičí trávu, nám se osvědčila i obyčejná pšenice, kočička potřebuje trávu pro dobré trávení a vyprazdňování žaludku od chomáčků chlupů.
Dále projděte celý váš byt a dívejte se na něj z pohledu malého zvídavého kotěte. Odstraňte z dosahu kotěte všechny křehké předměty, či takové předměty, o které by se koťátko mohlo poranit. Pročtěte encyklopedie a odstraňte z bytu jedovaté rostliny, nebo je přemístěte na místa, kam se koťátko nedostane. Otvory, kde by koťátko mohlo snadno uvíznout (otvor za stěnou apodob.) znepřístupněte. I když byt na příchod malého tvorečka řádně připravíte, stejně musíte neustále počítat s tím, že kotě je vynalézavé a sem tam se stane, že nějakou věc rozbije. Dívejte se na takové věci s nadhledem, je to přece malé hravé kotě. Postupem času se naučíte žít s kočičkou tak, že to bude oběma stranám vyhovovat a k nehodám nebude skoro vůbec docházet.
Jak koťátku co nejvíce zpříjemnit příchod domů?
Koťátko potřebuje po příchodu do nového domova určitý čas, aby se s novým prostředím i s vámi seznámilo. Proto si pro koťátko zajeďte začátkem víkendu, nejlépe v pátek, abyste měli co nejvíce času se tomu malému uličníkovi věnovat. Když koťátko přinesete domů, seznamujte ho s jednotlivými místnostmi postupně. Nejprve mu ukažte, kde má své kočičí WC, posaďte ho na něj, klidně na něj mluvte a hlaďte ho. Potom mu ukažte, kde má mističky s krmivem a s vodou. Koťátko vezměte do nejklidnější místnosti v bytě, nechte to ať si celou místnost postupně prozkoumá. Netahejte ho, nechte ho ať se seznámí s novým prostředím, vlídně na něj mluvte. Až koťátko místnost prozkoumá, můžete mu postupně zpřístupňovat více místností v bytě.
Aby si na vás koťátko co nejlépe zvyklo, hodně si s ním hrajte. Kupte mu kočičí mávátko, které pořídíte buď ve zverimexu, nebo na výstavě koček. U nás je to nejoblíbenější hračka a vytvoříte si tak s vaším malým tygrem úzký vztah. Dále se nás osvědčily tzv. "hopíky", které budete koťátku házet, určitě se tak vyřádí. Dále nesmíte zapomenout na nejrůznější plyšové myšky, kuličky, míčky atd. Výbornou hračkou, kterou si koťátka určitě hned oblíbí, kde se budou honit, chytat se a dovádět, je bezesporu kočičí tunel. Po staně má úzké rukávky, kterými se dá výborně prolézat a lapat po všem co jde zrovna kolem (páníčkova noha je úplně nejlepší). Kdo ho doma má, ten ví, o čem mluvím. Ten náš navíc úžasně šustí, což koťata zbožňují.
Jak seznámit koťátko s ostatními kočkami?
Pokud máte doma ještě další kočky, seznamujete je s koťátkem postupně. Nejprve doneste vašim kočkám nějakou věc, na které ulpěl pach vašeho koťátka (např. dečku z přepravky, či prázdnou přepravku). Nechte vaše kočičky se s novým pachem seznámit, vlídně na ně mluvte a vysvětlete jim, že jste jim přivedli kočičího kamaráda. Potom doneste koťátku nějakou věc vašich kočiček, např. hračku atd., aby si zvyklo na pach vašich koček. Až vaše koťátko důkladně prozkoumá celý byt, nastává ta pravá chvíle na seznámení s ostatními kočkami. Dejte koťátko do přepravky a doneste ho k vašim kočkám, nechte je, ať si koťátko důkladně očichají a seznámí se tak s jejím pachem. Počítejte i s nějakým tím prskáním a syčením, to je naprosto normální, kočičky si potřebují vymezit, kdo bude u vás doma pánem. Uvidíte, jak bude seznámení probíhat, pokud na sebe budou kočky vzájemně syčet, odneste koťátko a několikrát celý proces zopakujte.
Až bude koťátko i vaše kočičky klidné, zkuste koťátko pustit k vašim kočičkám, zase musíte dobře odhadnout situaci, a pokud se to nebude oběma stranám vůbec líbit, koťátko zase odneste a situaci zopakujte později. Uvědomte si, že na koťátko je to hodně změn najednou a musí se k nim přistupovat postupně. Uvidíte, že za pár dní (většinou stačí týden) budou z vašich kočiček nerozluční kamarádi. Hlavně neupřednostňujte nově příchozí koťátko před ostatními kočkami, ony musí vědět, že i když jste jim přivedli nového kamaráda, máte je stále stejně rády a vždycky to budou ony, které budou mít přednost, byli u vás přece první.
Jak koťátko správně krmit a starat se o něj?
Jak už jsme si pověděli výše, hlavně z počátku budeme naše koťátko krmit granulkami, na které bylo zvyklé ve svém původním domově u chovatele. Pokud bychom ihned přešly na jiný druh krmiva, mohl by se u koťátka dostavit průjem. Základem krmiva jsou především kvalitní granule. Ve specializovaných obchodech lze pořídit nejrůznější značky krmiv různé kvality, nejlepší jsou obecně krmiva s přívlastkem superprémiová. Pokud budete chtítí přejít na jiné granule, než na jaké bylo koťátko zvyklé u chovatele, musíte postupovat tak, že nové granulky budete opatrně a v malých dávkách přimíchávat do stávajícího krmiva, až postupně přejdete na nové krmivo. Změna nesmí být moc rychlá. Vedle suchého krmiva je výborné koťátko krmit také masem. Můžete krmit syrovým hovězím masem, které musí být 48 hodin přemražené, naše kočičky ho zbožňují. Dále je vhodné vařené kuřecí maso, které můžete koťátku smíchat s trochou vařené rozmačkané zeleniny.
Na trhu je široká škála různých konzerv a kapsiček pro vaše miláčky, my je zařazujeme spíše příležitostně, krmíme převážně granulemi a masem. Koťátku můžete zkusit podávat přislazený bílý jogurt, tvaroh nebo smetánek, ale pozor, pokud by se u koťátka vyskytl průjem, je lepší se těchto výrobků vyvarovat. Mléko není pro kočiky obecně moc vhodné, neboť kočka nemá ústojí uzpůsobené k tomu, aby rozkládalo mléčný cukr. K pití podávejte kočičce vodu nebo slabý černý čaj. Hodně malým koťátkům můžete podávat naředěnou tatru.
O koťátko se musíme pravidelně starat, již od mala ho budeme zvykat na pravidelné vyčesávání srsti. K tomuto účelu si pořídíme vyčesávací kartáč nebo rukavici. Pokud se koťátku dělají u očiček ospalky, nebo má špinavý čumáček, očistíme je namočeným smotkem vaty.
Jak odnaučit koťátko škrábat sedačku?
Odnaučit koťátko drápat sedačku je časově náročné, ale vytrvalost a důslednost se vyplatí a lze toto nežádoucí chování koťátko odnaučit. Pořiďte vašemu koťátku škrábací strom nebo škrabadlo. Škrabadlo můžete buď koupit ve specializovaném obchodě, nebo si ho sami doma vyrobit. My máme doma hned škrabadla dvě, vedou až ke stropu, umístili jsme je do rohu místnosti a nezabírají ani moc místa. Jeden strom je vyroben z role od koberce a druhý z kmene stromku. Přidělali jsme k nim odpočívadla, které jsme pobili kobercem a kočandy na nich vytrvale řádí. Škrabadla omotejte sysalovým provazem, prádelní šňůrou, části můžete také pobít kobercem.
Zkuste na škrábací sloupek nakapat trochu kozlíkových kapek do výšky, aby to koťátku vyhovovalo při škrábání (většina koček škrábe ve stoje, postaví se na zadní tlapky). Většinu kočiček kozlíkovy kapky přitahují přímo magicky. Seženete je v lékárně a stojí pár korun. Vždycky když koťátko přistihnete při škrábání sedačky, řekněte mu důrazně ne a ihned ho přeneste ke škrabadlu a buď jeho tlapkou nebo svoji rukou mu ukažte, že se škrábe tam. Uvidíte, že když vytrváte, tak se to koťátko časem naučí, ale musíte být důslední. Naše kočičky to také po čase pochopily.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, zajímalo by mne zda máte zkušenost s robotickou toaletou? Konkrétně mě zaujala catgenie toaleta zakrytá. Vypadá velmi zajímavě a docela by se mi líbilo, že nemusím neustále po kočičce uklízet.