čtvrtek 4. října 2007

Jak se starat o fretku

Fretku si můžete koupit v obchodě se zvířaty, na farmě nebo u chovatele. Než si přinesete domů zvířátko, připravte si vše potřebné a zařiďte mu bydlení. Zeptejte se chovatele, na jaké krmivo a stelivo do záchodku je fretka zvyklá a kupte stejnou značku.
Při výběru mláděte by vás měla zajímat následující fakta:
Jak je staré?
Nejlépe se ochočují mláďata od 6 týdnů do dvou, maximálně tří měsíců.
Je očkované?
Pokud ano, vyžádejte si jeho očkovací průkaz a zeptejte se, kdy je objednané na další očkování. Pokud ne, zajistěte očkování sami.
Na co je zvyklé?
Zjistěte, jaké krmení, stelivo a hračky mělo mládě dosud k dispozici a pokuste se mu zajistit pro prvních pár týdnů totéž. Zejména prudký přechod na jinou stravu by mu mohl uškodit. Zeptejte se také, kolikrát denně je mládě zvyklé jíst.
Je zdravé?
Zdravé mládě je hravé a čilé, má lesklé oči, nemá výtok z nosu, očí ani uší. Srst je hebká a hustá, kolem řitního otvoru není zašpiněná výkaly -- to by ukazovalo na průjem.
Co bude potřebovat?
klec nebo voliéru (cca 1x1,5 m při výšce 70 cm, nejraději dobře omyvatelnou pokud zvolíte klec, dobře zajistěte dvířka karabinami)
pelíšek (asi 30x30 cm, rozhodně prací nebo omyvatelný)
záchodek a stelivo, lopatku
misky na vodu a jídlo, napáječku
přepravní schránku (například pro kočky), případně batůžek
potřeby pro hygienu (šampon, ručník, kartáč na srst, kleštičky na drápky, kapky a vatu na čištění uší)
postroj a vodítko (nejlepší je samonavíjecí pro kočky)
hračky (např. míček s rolničkou)
Je možné chovat fretku v bytě?
Fretku můžete chovat v bytě stejně, jako kočku nebo psa. Bude lépe ochočená, než kdyby žila ve venkovní voliéře, protože se jí budete moci více věnovat. Většina fretek chovaných na balkónech je tam spíš odložená. Pokud zvolíte tento způsob chovu, promyslete si, zda u vás nebude platit "Sejde z očí, sejde z mysli". Mnoho chovatelů "balkónových fretek" si stěžuje, že jsou kousavé a divoké, ale je to zpravidla vinou jejich nedostatečného zájmu. Pokud si pořídíte fretku, počítejte s tím, že se o ni budete muset starat následujících osm, možná i deset let, a to i v případě stáří nebo nemoci. Než se rozhodnete, zvažte všechna pro i proti a uvědomte si, jakou na sebe berete zodpovědnost.
Je pravda, že fretka páchne?
Každé zvíře má svůj pach. Fretka udržovaná v čistotě nepáchne o nic víc, než jiné zvíře. Přesto byste měli nejprve navštívit někoho, kdo fretku chová, a přesvědčit se sami. Vnímání pachů je totiž velmi relativní. Někomu fretky odporně páchnou, jinému voní. Jiný je pach tělíčka samce v říji, jiný samice a zvláštní kapitolou jsou pachové žlázky. Protože od jara 2004 odstraňování pachových žláz zakazuje Zákon na ochranu zvířat proti týrání, je potřeba se s jejich občasným použitím smířit (naštěstí u dospělé fretky jde o výjimečné případy). Pokud vaše dospělá fretka nadbytečně používá tyto chemické zbraně, měli byste se spíš zamyslet nad vzájemným vztahem, protože jde o způsob obrany.
Kolik času musíme fretce věnovat?
Dvakrát denně musíte fretku nakrmit a vyčistit jí toaletu. Fretka spí 18-20 hodin denně, takže by měla mít alespoň čtyři hodiny denně možnost se proběhnout a pohrát si. Můžete se jí věnovat například 1-2 hodiny ráno a 2-3 hodiny večer. Nevadí jí, když je přes den sama doma, protože zpravidla spí. Nezapomeňte si zajistit hlídání v době dovolené! Pokud si najdete čas na společné procházky, potěšíte ji, ale nevyžaduje pravidelné venčení jako pes.
Kolik stojí chov fretky?
Každý měsíc budete muset jedné fretce koupit asi jedno pětikilové balení steliva (písku) pro kočky a dostatek jídla. Nejlevnější je suché krmivo pro kočky, kterého jedna fretka sní asi kilo měsíčně, dražší je krmení masem. Tato "měsíční režie" rozhodně neklesne pod 100,- Kč. Také budete muset platit očkování a případně další veterinární péči (několik set ročně). Nemalé náklady jsou spojené s pořízením vybavení pro chov fretky -- tato jednorázová částka může činit i několik tisíc korun, podle toho, jaké bydlení jí pořídíte.

Žádné komentáře: